Aldersopsparing med skattefri udbetaling

Når du nærmer dig folkepensionsalderen, bør du se nærmere på din pensionsopsparing. For måske kan du optimere din pension ved at fordele indbetalingen lidt anderledes.

De sidste fem år før din folkepensionsalder kan du vælge, at en del af den pension, din arbejdsgiver indbetaler til din PBU-pension, skal gå til den særlige pensionstype, vi kalder aldersopsparing.

Aldersopsparing udbetales skattefrit – enten som et engangsbeløb eller i portioner – inden eller samtidig med, du sætter resten af din pension i gang.

Med en aldersopsparing kan du muligvis få et højere tillæg til din folkepension og på den måde få endnu mere ud af de penge, du allerede betaler til pension.

Er det en fordel for dig?

For mange vil det være en fordel at vælge aldersopsparing – især hvis du bor alene. Mange, der bor alene, får nemlig et tillæg til folkepensionen.

Er du gift eller samlevende, så har størrelsen af din ægtefælles/samlevers pension betydning for, om det er en fordel for dig eller ej.

Tag testen og se, om det kan være en fordel for dig.

Du kan altid fravælge indbetaling til aldersopsparing igen, hvis din situation ændrer sig, og det ikke længere er en fordel.

Fakta om aldersopsparing
 • Modregnes ikke i folkepensionstillægget
 • Udbetales skattefrit
 • Ikke fradrag for indbetalingerne
 • Kan udbetales på én gang eller i portioner

Hvem kan vælge?

Du kan vælge at få den særlige aldersopsparing med skattefri udbetaling på din PBU-pension, når du har fem år eller mindre til folkepensionsalderen.

Vælger du ikke den særlige aldersopsparing, bliver indbetalingen til din PBU-pension fordelt som nu.

Find ud af, om du skal vælge aldersopsparing med skattefri udbetaling

Vigtigt at vide

Så meget må du indbetale på en aldersopsparing

Du kan indbetale op til 56.900 kr. om året på aldersopsparing med skattefri udbetaling.
Der er dog nogle situationer, hvor du højst må indbetale 8.800 kr. om året:

 • Hvis du har indbetalt til en aldersopsparing i banken eller i andre pensionsselskaber i år, er der særlige forhold, du skal være opmærksom på. Ring til os på 70 11 20 11.
 • Hvis du efter 1. april 2018 er begyndt at få en pension med løbende månedlig udbetaling fra et pensionsselskab eller en bank. En løbende udbetaling kan fx være en livsvarig alderspension (livrente), en ratepension eller udbetaling fra en indekskontrakt. Indekskontrakter var en særlig ordning, der kunne oprettes i en bank helt tilbage i 1971 eller før.

 • Hvis du efter 1. april 2018 har fået udbetalt en pension (også som et engangsbeløb) i forbindelse med genkøb/kontaktudtrædelse.

Ring til os på 70 11 20 11 og hør, hvad du skal gøre i disse situationer. 

Er du begyndt at få din pension udbetalt inden 1. april 2018, kan du indbetale op til 56.900 kr. årligt på en aldersopsparing med skattefri udbetaling.

Aldersopsparing og skat

Der er ikke skattemæssigt fradrag for indbetalingen, men PBU sørger for, at der bliver trukket et beløb til skat på 40 % af det beløb, du indbetaler til aldersopsparing med skattefri udbetaling.

Du vil ikke få fordel af det ekstra fradrag, der er for indbetaling til pension for den del, der vedrører aldersopsparingen med skattefri udbetaling.

Betaler du topskat, eller er du tæt på topskattegrænsen, kan det typisk ikke betale sig for dig at vælge aldersopsparing med skattefri udbetaling.

Du kan få udbetalt din skattefri aldersopsparing på flere måder

Du kan få udbetalt den skattefri aldersopsparing på en af følgende måder:

 • Som et engangsbeløb
 • Månedligt i 10 år
 • Månedligt resten af livet
 • I portioner.

Udbetalingen vil være skattefri, uanset hvordan du vælger at få opsparingen udbetalt.

Det skal du være særligt opmærksom på

Får du eller en i din husstand udbetalt en offentlig ydelse, fx boligstøtte eller folkepensionstillæg, kan det betyde en mindre udbetaling, hvis du vælger aldersopsparing med skattefri udbetaling. Se mere i testen.

Er det dig selv (og ikke en arbejdsgiver), der indbetaler til din PBU-pension hver måned, skal du være opmærksom på, at dit skattemæssige fradrag bliver mindre, hvis du vælger aldersopsparing med skattefri udbetaling. Derfor skal du huske at ændre din forskudsopgørelse.

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere pbu.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Oplever du problemer med vores hjemmeside, er du altid velkommen til at ringe til os på 70 11 20 11.